Nieuws
Technologie
Plasmawater als meststof voor het kweken van tomaten en komkommers. Date produceert de machine van VitalFluid. VDL en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) helpen het Eindhovense bedrijf met 2 miljoen euro verder op weg.
Peter Scholtes (ED)
January 21 2022
Paul Leenders (links) en Polo van Ooij bij hun ‘bliksemmachine’. Foto: Fotopersburo van de Meulenhof
VitalFluid is voortgekomen uit onderzoek van de TU/e. Wetenschappers ontwikkelden technologie om stikstof uit de lucht aan te zuigen en te filteren, het in contact te brengen met elektriciteit en daarna op te lossen in water.
Bij het bedrijf noemen ze het ook wel ‘bliksemwater’. ,,Je kunt het vergelijken met een vijver waar de bliksem is ingeslagen”, zegt oprichter en director Paul Leenders in het ED. ,,Op dat water groeien planten wonderbaarlijk goed.” De stikstof in het plasma geactiveerd water is daarmee een duurzaam alternatief voor kunstmest.
“Je kunt het vergelijken met een vijver waar de bliksem is ingeslagen. Op dat water groeien planten wonderbaarlijk goed”
Eerste vijf machines naar de VS
Het bedrijf heeft de eerste vijf machines verkocht in de Verenigde Staten. Ze worden geassembleerd door VDL Industrial Modules in Helmond, dat ook bij de ontwikkeling was betrokken. Binnenkort worden de machines verscheept naar drie verschillende Amerikaanse staten.
VDL zorgt samen met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) voor een lening van 2 miljoen euro waarmee VitalFluid verder kan uitbreiden. In de afgelopen jaren groeide het met zijn vestiging op de High Tech Campus al naar een bezetting van tegen de 30 medewerkers.
Lees ook: Miljoeneninvestering: Eindhovens LionVolt ontwikkelt accu die nooit in brand vliegt
VDL is ontwikkel- en productiepartner
De Eindhovense bedrijvengroep investeert in VitalFluid als ontwikkel- en productiepartner. VDL stelt verder dat de samenwerking naadloos aansluit bij zijn cluster Foodtech. Met onder meer VDL Systems in Uden (machines voor voedselverwerking) en VDL Agrotech in Eindhoven (systemen voor de pluimvee- en varkenshouderij) is het ook in deze sector actief.
De BOM dicht de Eindhovense startup kansen toe om ‘een grote rol te spelen in de verduurzaming van ons voedselsysteem’. ,,VitalFluid zou daarmee ook wel eens grondlegger kunnen zijn van een nieuwe industrie in de regio.”
“VitalFluid zou wel eens grondlegger kunnen zijn van een nieuwe industrie in de regio”
Vervolgopdracht voor 80 machines
Het bedrijf richt zich in eerste instantie op biologische tuinders, die eerder dan de reguliere kwekers genegen zullen zijn om voor het duurzame maar duurdere alternatief te kiezen.
In de Verenigde Staten komen de machines te staan in enorme kassen van wel 100 hectare groot. Als de eerste systemen bevallen dan wacht een vervolgopdracht voor tachtig machines, stelt Leenders. ,,Er zit meer in de pijplijn. Ook vanuit Nederland en België is interesse. We zijn verder in Spanje bezig.”
Het proces is met name geschikt voor tomaten, komkommers, sla en kruiden; teelten waar de meeste stikstof bij nodig is.
Desinfecterende werking
Het bedrijf verkent ook andere mogelijke toepassingen van het plasmawater. Vanwege de desinfecterende werking in het eerste kwartier na productie zou het voor het besproeien van gewassen kunnen worden ingezet. Onderzocht wordt verder of het kan helpen bij de behandeling van huidziekten als psoriasis en eczeem.
Lees ook: Regiobedrijven makkelijke prooi voor hackers: ‘Aanval op VDL echt geen zeldzaamheid’
Devoted music ninja. Zombie practitioner. Pop culture aficionado. Webaholic. Communicator. Internet nerd. Certified alcohol maven. Tv buff.