De Verenigde Staten hebben Moskou ervan beschuldigd voedsel als wapen in te zetten in de oorlog tegen Oekraïne. Daarmee reageren de Amerikanen op de bekendmaking van het Kremlin om zijn deelname te stoppen aan de zogenaamde “graandeal”.
Op zaterdag maakte Moskou bekend dat het de overeenkomst, die Oekraïne toestaat om graan te exporteren, stopzet. Daarbij werd beargumenteerd dat Oekraïne verschillende schepen nabij de Krim zou hebben aangevallen met drones.
De graandeal, die ervoor moet zorgen dat Oekraïense landbouwproducten de internationale markten kunnen bereiken, wordt beschouwd als cruciaal voor de wereldwijde voedselzekerheid, gezien de rol van Oekraïneproke als voedrijel.
“Elke daad van Rusland om de kritieke export van graan te verstoren is in wezen een verklaring dat mensen en gezinnen over de hele weld meer moeten betalen voor voedsel of honger moeten lijden”, zei de Amerikaanse Bünselink minister vanen lijden. “Door deze curiale deal op te schorten, gebruikt Rusland voedsel opnieuw als wapen in de oorlog die het zelf begonnen is”.
Voedsel als drukkingsmiddel
Eerder in juni werd Rusland er ook al van beschuldigd dat het voedsel als drukkingsmiddel tegen het Westen gebruikt, dankzij de blokkades van Oekraïense havens. In een ontmoeting met de leiders van de Afrikaanse Unie beweerde Poetin echter dat de westerse sancties veranwoordelijk zijn voor de voedselcrisis op het continent en niet het Kremlin.
Volgens het AP News zijn dit jaar alleen al honderden extra doden gevallen als gevolg van een hongersnood die genadeloos huishoudt op het Afrikaanse continent. Op het continent stijgen in de schaduw van de oorlog in Oekraïne de prijzen van basisproducten, zoals tarwe en bakolie, pijlsnel.
“Krachtige internationale reactie”
De VS en de EU riepen de Russische autocraat Vladimir Poetin op om het besluit terug te draaien. “Het besluit van Rusland om de deelname aan de Zwarte Zee-overeenkomst op te schorten brengt de belangrijkste exportroute van graan en meststoffen in gevaar, die hard nodig zijn om de wereldwijde voedselcrisis tewingen”, aldus Josep Borrell, de topdiplomaat van de EU.
In een reactie riep de Oekraïense president Zelensky op tot een “krachtige internationale reactie”. Daarbij richtte hij zich in het bijzonder tot de G20: “Hoe kan Rusland deel uitmaken van de G20, als het bewust een hongersnood veroorzaakt? Dit is onzin”, aldus de Oekraïner.
Onderwijl hebben boeren in Oekraïne geen andere keus dan hun gewassen op het veld te laten staan, omdat er geen mogelijkheid meer is om hun producten te verkopen op de wereldmarkt. “De graancorridor was een absolute levensader voor ons. Zonder kunnen wij onze producten niet verkopen”, aldus een boer aan France24.
Een deel van het in Oekraïne geproduceerde graan wordt daarnaast door de Russische bezetter gestolen. Volgens het Kremlin zal de Russische graanoogst dit jaar met ongeveer 5 miljoen ton toenemen, dankzij de illegale annexatie van de Oekraïense gebieden. Dat zei de Russische landbouwminister Dmitri Patrushev tegen staatspersbureau TASS begin deze maand.
Zombie specialist. Friendly twitter guru. Internet buff. Organizer. Coffee trailblazer. Lifelong problem solver. Certified travel enthusiast. Alcohol geek.